Verbeterpunten PDCA kwaliteitsrapport

Het Dolfijnenhuis staat voor transparantie en is een lerende organisatie. Samenwerking wordt gestimuleerd en dat is ook de reden dat het Dolfijnenhuis samenwerken belangrijk vindt.

Verbeterpunten 2024

Onderstaande verbeterpunten willen wij op 31 december 2024 behaald hebben

Dolfijnenhuis werkt voor de periode waardering en ontwikkelingsgesprekken met het STERKscan instrument. Een belangrijk onderdeel hiervan is de persoonlijke sterkscan poster. DH heeft een versie voor begeleiders en deelnemers. In 2024 breiden we uit met de
TeamSterkScan. De 360 graden feedback vragen geven ruimte om het gesprek te openen “hoe hebben we het met elkaar?”. De teamreflectie leidt tot effectieve reflectie op jezelf en op elkaar. Samen zorgen we voor goede zorg en ondersteuning aan onze deelnemers.

Deelnemers vinden dat het zorgplan vooral gericht is op hun ondersteuningsbehoeften. Ze geven aan dat ze graag zien dat de aandacht verschuift naar hun positieve kanten. Dolfijnenhuis gelooft in een positieve bekrachtiging. In het DH Panel overleg is het idee ontstaan om maandelijks in de vergadering degene die een positieve bijdrage geleverd heeft in het zonnetje te zetten. We benoemen nu maandelijks een of meerdere DH ambassadeurs(s). Besloten is om na de maandvergadering extra tijd te reserveren voor degenen die nog iets willen vragen of willen weten. Dit past bij onze TEER visie.

De cliëntgebonden kosten zijn bij DH in verhouding hoger dan gemiddeld in de sector. We streven ernaar deze uitgaven procentueel te verminderen. Samen met het DH-panel wordt zorgvuldig afgestemd waar budget voor is naast de vaste uitgaven. De nieuwe norm voor de zorg is: zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan, netwerk betrekken en een betekenisvolle daginvulling.

De vier vuistregels van samenwerken zijn:
1. Gezamenlijk doel
2. Efficiënte taak en rolverdeling;
3. Verantwoordelijkheidsgevoel
4. Elkaar feedback geven
Het gezamenlijke doel is dat alle deelnemers passende zorg ontvangen die gebaseerd is op hun indicatie en het samen gemaakte zorgplan. De taken en rollen zijn beschreven voor begeleider A, B, C, D en E. Ieder team stemt af wie wat doet en wanneer. Alle begeleiders
nemen de verantwoordelijkheid voor hun rol. Je geeft elkaar feedback om de ander te helpen. Je geeft aan welk gevoel dat bij je oproept, wat voor effect dat gevoel heeft, benoemt concreet gedrag en sluit af met een tip.

We gaan intensiever inzetten op het verwerken van registraties (MIC, klachten, bijzonderheden) als onderdeel van de evaluaties van onze deelnemers. Om dit te bereiken, zal de registratielijst wekelijks in het zorgteam aandacht krijgen, de begeleider en bespreekt
wekelijks de nog openstaande registraties in zijn team en checkt of de begeleiders de registratie met de deelnemers besproken hebben en geëvalueerd. Op deze manier kunnen we erop toezien dat de zorgcyclus zorgvuldig doorlopen wordt.

Op huisvesting wordt een registratie gemaakt indien een deelnemer verhuist. Wekelijks worden verhuizingen in de teamvergadering doorgenomen. Maandelijks maakt de aandachtsfunctionaris huisvesting een overzicht van waar de deelnemers wonen. Hierbij wordt
benoemd of de deelnemer huurt via de woningbouw ofwel via tussenkomst van DH. Het streven is om zorg en wonen zoveel mogelijk te scheiden, dat willen we bereiken om deelnemers via de woningbouwvereniging te laten huren. Energiekosten is een aandachtspunt.

Om onze kwaliteitsdoelstellingen te onderhouden, zal het OOT maandelijks de taken met betrekking tot ISO 9001 bespreken en verdelen. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat alle aspecten van de norm aandacht krijgen en zo de kwaliteitsstandaarden gewaarborgd
blijven. DH is een lerende organisatie, PDCA op de verbeterprocessen heeft aandacht.

Dit doel is meegenomen uit de verbeterpunten van 2023. We gaan verder met het afnemen van INVRA wonen en arbeid en ouderschap, indien van toepassing ook INVRA ouderschap afnemen. Voor de INVRA arbeid de werkprofielen voor de diverse activiteiten aanmaken.
De INVRA in het zorgplan implementeren. In 2023 zijn de vragenlijsten al bij een groot aantal deelnemers afgenomen, maar nog niet bij iedereen. Het afnemen van de vragenlijsten bij de deelnemers blijft voor het Dolfijnenhuis een doorlopend proces.

Aan het onderwerp begrenzen is in 2023 veel aandacht besteed. Dit verbeterpunt nemen we mee naar 2024 zodat het beklijft. Dolfijnenhuis vindt het belangrijk dat ook de deelnemers die minder vragen, niet worden overgeslagen (gezien, gehoord, gewaardeerd).
In het inspectierapport uit 2022 werd begrenzen als aandachtspunt genoemd. In het methodisch werken is vastgelegd dat het zorgplan leidend is. Dolfijnenhuis past de methodiek Op Eigen Benen (OEB) toe. Komend jaar wordt daarnaast aandacht besteed aan de presentietheorie en het begrip ‘valideren’.

Wat hebben we in 2023 verbeterd?

x INVRA: dit punt is niet volledig behaald en blijft staan voor 2024.

Elke eerste maandag van de maand hebben begeleiders E, D en C een ochtend of middag deel hieraan gewerkt. Van de meeste deelnemers is de Invra wonen afgenomen. In 2024 gaan we hiermee verder en verwachten we dit doel voor 70% behaald te hebben. Het is niet gelukt om van alle deelnemers een Invra wonen en arbeid af te nemen zoals het streven was. Ouderschap wordt alleen afgenomen indien van toepassing.

DVIE: Deze vragenlijsten zijn met de meeste deelnemers afgenomen. Dit doel is bereikt, in 2024 nemen we de vragenlijsten weer af, deze hebben we geïntegreerd in de SterkScan voor deelnemers en nu hebben ook de deelnemers de mogelijkheid om een SterkScan poster te maken waarop zij – vanuit de positieve psychologie – hun identiteit in beeld brengen.
Hierbij worden zaken genoemd als ‘zelfbeeld’, ‘trots op’ en ‘kernkwaliteiten’.

+ Dit punt is behaald.

Dolfijnenhuis heeft een externe partij ingehuurd om de PVT op te zetten. Als eerste heeft er een verkiezing plaatsgevonden en uit de kandidaten die zich beschikbaar gesteld hebben, zijn drie personen gekozen. Deze komen periodiek bij elkaar en verzorgen per kwartaal een nieuwsbrief die met de maandvergadering meegezonden wordt.

+ Dit punt is behaald.

In september hebben wij het ISO 9001-certificaat behaald, dit als alternatief voor het HKZ-certificaat. ISO 9001 biedt een meer generieke benadering van kwaliteitsmanagement in vergelijking met HKZ, waardoor wij meer flexibiliteit hebben bij het aanpassen van processen aan onze specifieke behoeften en bedrijfscultuur. Ook moedigt de ISO 9001 een cultuur van continue verbetering aan door middel van het identificeren van risico’s en kansen, het vaststellen van doelstellingen en het systematisch uitvoeren van verbeteringen. Hiermee streven wij naar betere klinische resultaten, hogere cliëntveiligheid en een algemene verbetering van de kwaliteit van zorg. Dit past goed bij onze ontwikkelingsgerichte organisatie.

+ Dit punt is behaald.

Het hele team is zich ervan bewust dat medicatieveiligheid van groot belang is. Uitgangspunt is de Handreiking Medicatiebeleid Gehandicaptenzorg (VGN 2020). Samen met een externe aandachtsfunctionaris en twee interne medicatie-aandachtsfunctionarissen hebben we het medicatieprotocol en -beleid geactualiseerd. Medewerkers hebben fysieke cursusdagen bijgewoond en online trainingen gevolgd op het gebied van medicatieveiligheid via het platform StudyTube om hun kennis te vergroten. Daarnaast hebben wij Curadomi en buurtzorg ingeschakeld ter ondersteuning van deelnemers met een meer complexe zorgvraag op het gebied van verpleging en verzorging. Dit punt blijft ook komend jaar onder de aandacht staan. Er zijn nog enkele verbeterpunten waar we aan willen werken. Zo kijken we bijvoorbeeld naar de mogelijkheid tot het uitbesteden van medicatie bij hoge risico gevallen.

+ Dit punt is behaald.

Het afgelopen jaar hebben we onze inzet voor veiligheid en hygiëne in de woonomgeving van onze deelnemers versterkt. We hebben een vaste coördinator aangesteld om het plannen en uitvoeren van gerelateerde werkzaamheden efciënter te laten verlopen.
Tegelijkertijd hebben we de bewustwording onder onze werknemers vergroot. We hebben de competentieprofielen van begeleiders A & B herzien, waarbij we nu ook uitvoerende werkzaamheden op het gebied van veiligheid en hygiëne hebben opgenomen. Daarnaast hebben we dit jaar, in samenwerking met Velco brandveiligheid, een grondig inspectierapport laten opstellen om de brandveiligheid te waarborgen. Hierbij zijn verschillende normen gehanteerd die eisen stellen aan het onderhoud en de controle van draagbare brandblussers en noodverlichting

+ Dit punt is behaald.

Om de veiligheid van de stroompunten te waarborgen is er een elektricien ingeschakeld.
De elektricien heeft alle punten nagelopen samen met de CB-er Huisvesting. De elektricien heeft hieruit opdrachten gekregen en uitgevoerd. Jaarlijks doet de elektricien met Cb-er Huisvesting een check door alle panden om zo de veiligheid te blijven waarborgen.

+ Dit punt is behaald.

Het afgelopen jaar hebben wij al onze begeleiders van de individuele begeleiding verplicht zich te bekwamen in de wet WZD. Hiervoor zijn er fysieke cursusdagen aangeboden, daarnaast hebben alle werknemers een certificaat behaald via het Studytube platform. De WZD is ontworpen om de rechten van mensen met een psychogeriatrische aandoening of een verstandelijke beperking te beschermen. Zorgmedewerkers moeten op de hoogte zijn van de
wet om ervoor te zorgen dat ze de rechten van de cliënten respecteren en naleven. Doordat alle medewerkers nu op de hoogte zijn, kunnen zij nog beter de driehoek ‘deelnemersbelang – organisatiebelang – begeleidersbelang’ in acht houden.

+ Dit punt is behaald.

Voorheen maakten wij de bewuste keuze om niet alle begeleiders toegang te geven tot het dossier van de deelnemer. Deze keuze maakten wij om zo de privacy van de deelnemer te beschermen. Tijdens het inspectiebezoek in 2022 liet de inspectie weten dat het van belang was dat alle zorgverleners die bij deelnemers thuis kwamen over actuele informatie beschikken. Omdat wij het belangrijk vinden om de deelnemers te betrekken bij deze veranderingen, is dit onderwerp in de maandvergadering aan bod gekomen en is dit aan de deelnemers verteld. Inmiddels kunnen alle begeleiders individueel in de rapportages van de deelnemers.
Dit draagt bij aan het kunnen bieden van passende zorg.

x Dit doel heeft nog aandacht nodig en blijft staan.

Dolfijnenhuis wil voorkomen dat enkele grote zorgvragers ervoor zorgen dat andere cliënten minder aandacht krijgen. Essentieel hiervoor is het beschrijven van de grenzen van de zorg. Weten wie welke taak en rol heeft en bij wie welke verantwoordelijkheid ligt. Dit hebben wij in eerste instantie al duidelijker gekaderd door een uitgewerkt organigram met duidelijk uitgeschreven functieprofielen. In 2024 gaan we daarnaast ook trainingen organiseren met als thema “begrenzen”.

+ Dit punt is behaald.

In 2023 hebben we onze focus gelegd op het strikt naleven van de vergewisplicht, het vereisen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), en het Kiwa Keurmerk bij het aannemen van nieuwe zorgverleners en ZZP’ers. Dit stelt ons in staat om de geschiktheid van potentiële medewerkers zorgvuldig te onderzoeken. Naast de deelname van onze personeelszaken aan een informatieve bijeenkomst over deze verplichtingen, hebben we ook deelgenomen aan een webinar genaamd “Diploma en VOG check”. Bovendien hebben we alle huidige medewerkers verzocht om een VOG aan te leveren. De geldigheidsduur van een VOG is drie jaar. “Om voortdurend up-to-date te blijven over dit onderwerp, houden wij nu een overzicht bij in onze personeelsadministratie en zullen we deze verklaringen elke twee jaar vernieuwen.”

+ Dit punt is behaald.

In het afgelopen jaar hebben we een activiteitencommissie in het leven geroepen, met als doel deelnemers directe inspraak te geven in het kiezen en organiseren van het activiteitenaanbod. Deze commissie, bestaande uit leden van de Begeleiding groep, teambegeleiders en een deskundige van de financiële afdeling, vormt een weloverwogen  samenstelling die diverse perspectieven omarmt en garandeert dat activiteiten zowel aantrekkelijk als financieel haalbaar zijn.

+ Dit punt is behaald.

Sinds 2019 zijn de gesprekken met de gemeente gestart. Een belangrijk punt op de agenda is overlast. De gemeente heeft geconstateerd dat veel zorgvragers in de binnenstad in Kampen gevestigd zijn. Het streven is dat er minder zorgvragers in de binnenstad wonen en er naar plekken gezocht wordt buiten de binnenstad. Dolfijnenhuis heeft een locatieplan gemaakt en voorgelegd aan de gemeente. Dit betrof een mogelijkheid om 22 deelnemers bij elkaar in een complex te plaatsen. Dit plan is niet goedgekeurd, het complex had niet de juiste bestemming en de gemeente had diverse redenen om de bestemming niet te wijzigen. We blijven in gesprek met de gemeente om samen te kijken naar oplossingen buiten de binnenstad.

Met een voortzetting van onze inspanningen vanuit 2023, hebben we besloten twee verbeterpunten mee te nemen naar 2024. Hoewel er al aanzienlijke vooruitgang is geboekt, geloven we dat er nog meer potentieel te benutten is. Als aanvulling op onze reeds vastgestelde doelen voor 2024, hebben we zeven aanvullende verbeterpunten geïdentificeerd.
Deze zullen fungeren als een versterking van onze strategische pijlers voor het komende jaar

Opmerkingen deelnemers 2023

Activiteiten

■   Activiteiten mogen iets gevarieerder en het voorbereiden beter.

Communicatie

■   Als er een afspraak tussen komt, dit dan ook graag laten weten
■   Als ik een vraag heb deze pas heel laat of niet beantwoord wordt
■   Begeleiders dienen niet over andere cliënten te praten in aanwezigheid van cliënten
■   De communicatie kan beter, niet alle begeleiders van mijn team zijn overal van op de hoogte
■   Er wordt niet altijd (gelijk) de telefoon opgenomen, zowel team als thuisdienst en begeleiders
■   Er wordt nog wel eens iets gerapporteerd waar ik het zelf niet mee eens ben
■   Er wordt te weinig geluisterd naar de ideeën van cliënten en werknemers
■   Herinnering van de activiteiten kan eerder
■   Klachten over medebewoners moeten serieuzer genomen worden
■   Soms kan ik niet goed praten met begeleiders

De groep

■   De deelnemers onder elkaar moeten stoppen met zeuren, klagen en roddelen
■   De keuken beneden wordt niet netjes achtergelaten.
■   Ik mis het warme thuisgevoel wat ik eerst wel had
■   Ik voel mij niet altijd gelijkwaardig behandeld
■   Maandvergaderingen kunnen beter

Afspraken

■   Begeleiders komen vaak te laat of gaan eerder weg
■   Dat er dingen niet goed geregeld worden
■   De roosters die hangen kan ik niet zo goed lezen
■   De thuisdienst beter en sneller terugschakelen
■   Een ongepland gesprek is niet altijd mogelijk
■   Er moeten consequenties op regels komen
■   Ik mis structuur, elke maand zijn er nieuwe regels
■   Ik vind dat begeleiders afspraken beter kunnen nakomen
■   Ik word niet tijdig teruggebeld of geappt
■   Niet alle begeleiders houden zich aan de regels van de organisatie.
■   Soms duurt het lang voordat er actie ondernomen wordt

Overig

■   Ik moet door een roosterwijziging wennen aan andere medewerkers
■   Ik wil graag een begeleidingsmoment thuis
■   Ik zou graag een kleinschalige woning hebben
■   Jullie mogen vaker bij mij langs komen
■   Mij werden toen ik hier kwam gouden bergen beloofd en dat viel allemaal tegen
■   Ze moet zich beter aan de contactmomenten houden