Kwaliteitsbeeld

Status: bijgewerkt 16-05-2024

Inleiding

Ook dit jaar presenteren wij onze vorderingen op basis van de vier bouwstenen. De cliënt en het primaire proces staat hierbij centraal.
De overige processen zijn ondersteunend, voorwaarden scheppend en faciliterend aan het primaire proces.

 

Het kwaliteitskader bestaat uit vier bouwstenen. De vier bouwstenen zijn:

  1. Het zorgproces rond de individuele persoon
  2. Onderzoek naar de ervaringen van mensen met een beperking
  3. Professionele ontwikkeling
  4. Inzicht in kwaliteit

Hierbij ligt niet meer alleen de focus op ‘Zorgen Voor’ maar ook op ‘Zorgen Dat’. Op basis hiervan hebben wij ingezet op diverse verbeterprocessen.

Voor 2023 hadden we acht verbeterpunten opgesteld:

  1. ‘INVRA wonen, arbeid en ouderschap’ en ‘Dit Vind Ik Ervan (DVIE)’ afnemen
  2. Opzetten van een personeelsvertegenwoordiging PvT
  3. Jaarplanning activiteiten kwaliteitssysteem
  4. Medicatieveiligheid verbeteren
  5. Zorgen voor een hygiënische en veilige woonomgeving
  6. Veiligheid van stroompunten
  7. Kennis over WZD onder medewerkers vergroten
  8. Alle medewerkers die bij deelnemers thuiskomen laten beschikken over actuele informatie
  9. Duidelijk beschrijven van de grenzen van zorg van deelnemers. Dit om te voorkomen dat enkele grote zorgvragers ervoor zorgen dat andere cliënten minder aandacht krijgen.
  10.  VOG, en vergewisplicht voor start van werkzaamheden bij DH
  11. Activiteitenaanbod begeleiding groep actualiseren samen met DH-panel
  12. Locatieplan (samenwerking Gemeente Kampen)

Tien van de bovenstaande punten hebben we afgerond. Twee verbeterpunten die we voor 2023 hebben opgesteld zijn nog niet volledig behaald. Deze punten voegen we toe aan de verbeterpunten 2024.

Voor het jaar 2024 staan in totaal 9 verbeterpunten op de agenda:

  1. TeamSterkScan: starten in de teams met de TEAM SterkScan
  2. Maandvergadering DH Ambassadeur kiezen
  3. Cliëntgebonden kosten per activiteit of deelnemer inzichtelijk maken
  4. Vier vuistregels voor samenwerken toepassen
  5. Intensiever inzetten op de afhandeling en het verwerken van geregistreerde bijzonderheden in de evaluaties.
  6. Huisvesting: maandelijks aandacht besteden aan de checklist
  7. De normen van de ISO 9001 op de OOT agenda zetten
  8. a) De grote zorgvragers begrenzen, zodat alle deelnemers worden gehoord, gezien en gewaardeerd
    b) ‘INVRA wonen, arbeid en ouderschap’ en ‘Dit Vind Ik Ervan (DVIE)’ afnemen.

Algemeen

Het Dolfijnenhuis is een kleinschalige zorgaanbieder in Kampen met meerdere sfeervolle locaties. Iedere ruimte heeft zijn eigen identiteit en functie. We vinden het belangrijk dat deelnemers zich thuis voelen, het gezellig hebben met elkaar, zich verbinden, actief zijn, meedoen en rust opzoeken wanneer die behoefte er is.

De deelnemers hebben eigen regie, de zorg draagt bij aan hun kwaliteit van bestaan, de begeleiders ondersteunen de deelnemer bij het leiden van zijn of haar eigen leven, kwaliteit komt tot stand in dialoog tussen begeleider en
deelnemer (met familie en/of netwerk). De zorgvraag en persoonlijke wensen van de deelnemers staan centraal. Wij geloven in de kracht van persoonlijke aandacht en zorg op maat. Wij schakelen snel en spelen direct in op situaties of
persoonlijke omstandigheden.
Iedereen is anders, iedereen is uniek. Om die reden is onze benadering individueel en wordt de zorg daarop ingericht.

De vier doelen die het Dolfijnenhuis wil bereiken met dit kwaliteitsrapport, zijn:

  1. Deelnemers duidelijkheid geven over wat zij mogen verwachten van de zorg
  2. Medewerkers helpen om de zorg voortdurend te verbeteren door in te zetten op ontwikkeling.
  3. Leidinggevenden sturen op kwaliteit door de processen helder te hebben en rollen duidelijk te maken. Teams zullen sterker worden door de versterking van alle rollen.
  4. De organisatie helpt met externe verantwoording over de geleverde zorg.

Missie

Wij vinden dat mensen met een speciale behoefte ook ‘het gewone leven’ mogen ervaren. Een betekenisvolle invulling van het dagelijks leven is van groot belang. We bieden onze deelnemers een ondersteuningsrelatie. Mensen hebben elkaar nodig en via onze locaties kunnen zij gemakkelijk een sociaal netwerk opbouwen. Ook buiten het werk zijn ze welkom
om elkaar en anderen te ontmoeten. “Het bieden van een omgeving waarin deelnemers hun potentieel kunnen realiseren, ondersteund door een betrokken team, binnen een veerkrachtige en lerende organisatie.”

Visie

Bij Dolfijnenhuis staat de deelnemer centraal. We hebben er binnen het Dolfijnenhuis echter voor gekozen om het woord deelnemer te gebruiken in plaats van cliënt. Dit doen wij omdat we van mening zijn dat deze benaming deelnemers een gevoel van evenwaardigheid heeft.
Bij het Dolfijnenhuis bieden we een omgeving waarin ze hun unieke talenten en vaardigheden kunnen ontplooien. Onze aanpak volgt de ‘Op Eigen Benen’-methode, die de ruimte biedt voor zelfreflectie en autonome besluitvorming wanneer zich uitdagingen voordoen. Deze benadering bevordert zelfredzaamheid en stimuleert deelnemers om hun eigen oplossingen te vinden. We geloven in het potentieel van elk individu en focussen ons op de mogelijkheden en kansen die voor hen liggen. Hierbij houden we rekening met hun persoonlijke ambities en capaciteiten. Door zorg op maat te leveren, zorgen we ervoor dat elke deelnemer de ondersteuning krijgt die hij of zij nodig heeft om te floreren. Onze filosofie is erop gericht om mensen in hun eigen kracht te zetten. Het is onze missie om een positieve impact te hebben op het leven van degenen die wij ondersteunen, en om bij te dragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. “Een inclusieve gemeenschap waarin elke persoon, ongeacht beperking, volwaardig kan participeren, ondersteund door op maat gemaakte, persoonsgerichte zorg.”

Bij het Dolfijnenhuis zorgen we ervoor dat de deelnemers gezien, gehoord en gewaardeerd worden. De begeleiders kennen de deelnemers en hun achtergronden. Daarnaast hebben zij weet van het sociale netwerk waar de deelnemers deel van uitmaken.

De missie en visie worden vertaald in een strategie die is vastgelegd in het Strategisch Beleidsplan, die is gebaseerd op 4 pijlers:

  • Beleid
  • Primair proces
  • Ondersteunend proces
  • Kwaliteit

Het Strategisch Beleidsplan is het kompas waarop uitvoering wordt gegeven aan het realiseren van de doelstellingen. Vanuit het beleidsplan wordt een jaarplan opgesteld met concretisering van de te behalen resultaten. De externe en interne ontwikkelingen en evaluaties worden op basis van de PDCA-cyclus gemonitord, geprognotiseerd, bijgesteld en
geïmplementeerd.

Ontwikkeling

Het Dolfijnenhuis is een groeiende organisatie en dat brengt met zich mee dat professionalisering op verschillende vlakken nodig is. De organisatie heeft erop ingezet dat het kwaliteitsmanagementsysteem (Q-link) voor onder andere:

  • Het maandelijks beoordelen van prestatie-indicatoren
  • Het aanmaken van kwaliteitsregistraties (bijvoorbeeld casussen, klachten, MIC-meldingen)

Zorgaanbod

Het Dolfijnenhuis biedt woonzorg aan jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB), psychische problematiek of een combinatie van beide. Daarnaast bieden wij dagbesteding aan in verschillende vormen van activiteiten. Om bij het Dolfijnenhuis te worden is een indicatie nodig vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of Beschermd wonen (Bw).
Het Dolfijnenhuis is gericht op het aanbieden van volledig pakket thuis (vpt). Het grootste deel van de deelnemers die bij het Dolfijnenhuis woont, heeft een Wlz indicatie met een zorgzwaartepakket VG. Het Dolfijnenhuis is ingericht op extramurale zorg met de leveringsvorm vpt. Met een vpt krijgt de deelnemer zorg vanuit de Wlz. Deze zorg lijkt op de
zorg en begeleiding die een bewoner van een intramurale zorg setting krijgt.

Een vpt valt onder de Wlz, indien er al een indicatie is, dan vraagt Dolfijnenhuis het vpt pakket aan. Bij een vpt pakket is het Dolfijnenhuis de enige zorgaanbieder van de deelnemer. Bij de leveringsvorm modulair pakket thuis (mpt) kan de deelnemer ook zorg ontvangen van andere zorgaanbieders. Het Dolfijnenhuis hanteert bij het in zorg nemen van deelnemers een aantal uitsluitingscriteria. Indien een deelnemer al in zorg is en een of meer van de criteria ontstaan, kan de deelnemer worden uitgesloten van zorg en ondersteuning die wordt geboden door het Dolfijnenhuis.

De uitsluitingscriteria zijn:

  • Verslaving aan harddrugs
  • Bedreiging van buitenaf
  • Een WZD-status of een maatregel als IBS
  • Er is sprake van florerende psychiatrische en/of verslavingsproblematiek in die mate dat eerst intramurale behandeling noodzakelijk is
  • Zedendelinquenten
  • Geen Nederlands of Engels kunnen spreken
  • Agressieproblematiek waardoor een deelnemer zichzelf of anderen in gevaar brengt
  • Niet begeleidbaar zijn

De deelnemer dient via het CAK een eigen bijdrage te betalen, deze is inkomensafhankelijk, via www.hetcak.nl is een proefberekening mogelijk om de eigen bijdrage te berekenen. De voorkeurs financieringsvorm is zorg in natura (zin). Het Dolfijnenhuis werkt als onderaannemer vanuit de inkoopcoöperatie Klaver4you en de coöperatie Boer en Zorg. Een deelnemer die bij het Dolfijnenhuis in zorg is, heeft een team met vaste begeleiders. Het team bestaat uit minimaal 3 begeleiders, waaronder een ondersteunende begeleider, een persoonlijk begeleider en een coördinerend begeleider. Daarnaast zijn er begeleiders op de groep. De gedragsdeskundige is betrokken bij de evaluatie en casuïstiekbespreking.
De organisatorische inrichting bestaat uit vier teams voor individuele begeleiding en een team voor de begeleiding van de groep. Op de locaties is ruimte voor arbeidsmatige dagbesteding, begeleiding van de groep, evaluatiegesprekken en vergaderen en wonen.

Deelnemersbestand per 31-12-2023
Hieronder is weergegeven hoeveel deelnemers eind 2023 in zorg zijn met een Wlz-indicatie onderverdeeld in VPT, MPT en LVG. Het aantal deelnemers dat zorgt ontvangt via de WMO is ook weergegeven.

Deelnemers

Bouwsteen 1
Het zorgproces rond de individuele persoon

Het Dolfijnenhuis streeft ernaar dat de deelnemers gezien, gehoord en gewaardeerd worden: dat de begeleiders de persoonlijke mogelijkheden en beperkingen van de deelnemer uit hun team kennen en weten wat belangrijk is
voor hem of haar. Het Dolfijnenhuis biedt persoonsgerichte zorg door systematisch te werken met het zorgplan. Het zorgplan wordt twee keer per jaar bijgesteld, indien nodig of gewenst gebeurt dit vaker. Het zorgplan wordt
vastgelegd in het deelnemer registratiesysteem ONS van Nedap. Het is mogelijk voor de deelnemer om via het systeem (Caren) ook zelf zijn zorgplan in te zien en mee te praten, zo wordt eigen regie bevorderd. Het zorgproces is een
dynamisch proces. Het Dolfijnenhuis waarborgt de kwaliteit van het zorgproces door het zorgplan actueel te houden en een nauwe samenwerking tussen deelnemers, hun naasten, begeleiders en behandelaren te creëren.

1.1 Persoonsgerichte zorg en ondersteuning

De focus van het Dolfijnenhuis ligt te allen tijde op het centraal stellen van de deelnemer. We praten niet over, maar mét deelnemers. Vaak hebben deelnemers hulp nodig om beslissingen te nemen die het beste bij hen passen.
De deelnemer is altijd onderdeel van zijn/haar eigen zorgplan. Tijdens de intake benoemt de deelnemer, met eventuele andere aanwezigen uit zijn of haar netwerk, de ondersteuningsbehoeften. Vervolgens formuleren we samen de doelen en leggen deze vast in het zorgplan.

Zorgplan
Op de verschillende domeinen die in het zorgplan zijn opgenomen kunnen doelen gemaakt worden, zoals lichamelijk welzijn, psychisch welzijn, sociale activiteiten, Daarnaast worden praktische bezigheden (zoals daginvulling,
voeding en huishouden) en ook huisvesting in het zorgplan opgenomen. Een beeldvorming wordt samen met de deelnemer gemaakt waarbij ook informatie uit oude dossiers kan worden gehaald. Er wordt genoteerd of een deelnemer wel of geen medicatie gebruikt. Als de deelnemer wel medicatie gebruikt wordt genoteerd of hij of zij deze in eigen beheer heeft. In dat geval wordt er een BEM (Beheer Eigen Medicatie) formulier ingevuld. Het actuele medicatieoverzicht vanuit de apotheek wordt toegevoegd aan documenten. Dolfijnenhuis gebruikt, indien dit wenselijk is, het INVRA-meetinstrument (Inventarisatie Van Redzaamheid Aspecten) om zo inzicht te krijgen waar de
ondersteuningsbehoefte ligt. De INVRA kan ingezet worden op wonen, arbeid en ouderschap.

In het ONS-systeem worden de contacten van de deelnemer vermeld. De afspraken van de deelnemer worden in de agenda van de deelnemer gezet. Ook wordt de risico-inventarisatie ingevuld. In het tabblad deelnemer verhaal is
ruimte om te vermelden hoe de deelnemer bejegend wil worden.

Het Dolfijnenhuis past geen vrijheidsbeperkende maatregelen toe. Er zijn huisregels op de groep en er kunnen persoonlijke afspraken gemaakt worden. Sancties kunnen van toepassing zijn indien afspraken niet nagekomen worden.

Hecht netwerk en 24 uur nabijheid
Het Dolfijnenhuis heeft een duidelijk organogram gemaakt waardoor alle betrokkenen weten wie ze waarvoor kunnen benaderen. Concreet houdt dat voor de deelnemers in dat zij begeleid worden door een vast team van begeleiders.
Deze begeleiding vindt bij de deelnemer thuis of op een passende locatie plaats. Daarnaast kunnen deelnemers altijd de thuisdienst telefoon bellen wanneer zij hulp nodig hebben. Het Dolfijnenhuis heeft ook een netwerk van verschillende locaties in de binnenstad waar deelnemers terecht kunnen voor (gezamenlijk) eten, dagbesteding of gezelligheid, een overzicht hiervan is te zien in het document ‘Dolfijnenhuis Boekje’. In 2023 is er een nieuwe dagbestedingslocatie gerealiseerd: het Venoos Genot, waar deelnemers ook dagbesteding kunnen volgen zodat zij zich van waarde kunnen voelen in een duidelijke werkstructuur. Kortom: het Dolfijnenhuis zorgt ervoor dat zij de deelnemers 24/7 nabijheid kan bieden.

OEB, L(A)SD en eigen regie
Bij het Dolfijnenhuis staat de deelnemer centraal, waarbij we een omgeving bieden waarin ze hun unieke talenten en vaardigheden kunnen ontplooien. Onze aanpak volgt de ‘Op Eigen Benen’-methodiek, die de ruimte biedt voor zelfreflectie en autonome besluitvorming wanneer zich uitdagingen voordoen. Deze benadering bevordert zelfredzaamheid en stimuleert deelnemers om hun eigen oplossingen te vinden. Het afgelopen jaar is duidelijk
merkbaar dat de omschakeling van ‘zorgen voor’ deelnemers verandert in ‘zorgen dat’ deelnemers zelfstandig, naar hun eigen wensen en in eigen regie kunnen leven.

De OEB-methodiek, die oordeel, overname, directe oplossingen en opdrachten geven vermijdt, is gebaseerd op het geloof in de kracht van zelfstandigheid en eigen regie bij onze deelnemers. We erkennen dat ware groei en empowerment voortkomen uit het nemen van eigen beslissingen, het leren van fouten en het vinden van oplossingen op hun eigen tempo en manier. In onze communicatie gebruiken we L(A)SD (Luisteren, Afstemmen, Samenvatten, Doorvragen) om ervoor te zorgen dat de deelnemers zich gehoord voelen en de begeleiders de hulpvraag van de deelnemer goed begrijpen. Zo kunnen wij de deelnemer optimaal verder helpen. Begeleiders zoeken naar dat wat deelnemers gelukkig maakt en hoe zij de kwaliteit van hun leven kunnen verhogen. Dat is de rode draad in het professionele werk. En hoewel medewerkers niet alles kunnen regelen deelnemers zouden willen, proberen zij de wensen zo dicht mogelijk te benaderen, in overleg met deelnemer en diens familie. Soms helpen naasten de zelfredzaamheid te vergroten, er wordt dan gesproken van ‘samenredzaamheid’.

De bovenstaande punten benoemen allemaal dat het Dolfijnenhuis streeft naar het vergroten van de zelfredzaamheid van deelnemers en hoe het Dolfijnenhuis de eigen regie stimuleert. Dit sluit nauw aan bij de uitgangspunten van de Wlz-uitgangspunten om de zorg betaalbaar te houden:
– wat thuis kan, thuis
– wat zelf kan, zelf
– wat het netwerk kan, netwerk
– wat digitaal kan, digitaal
– overdag een daginvulling

Het Dolfijnenhuis streeft ernaar dat de deelnemers gezien en gekend worden:
dat de begeleiders de persoonlijke mogelijkheden en beperkingen van de deelnemer uit hun team kennen en weten wat belangrijk is voor hem of haar. De kwaliteit van het zorgproces wordt gewaarborgd door een actueel zorgplan te
hebben en zo veel mogelijk overleg te bevorderen tussen deelnemers, hun naasten, begeleiders en behandelaren. Het Dolfijnenhuis biedt persoonsgerichte zorg door systematisch te werken met het zorgplan. Het zorgplan wordt twee
keer per jaar bijgesteld, indien nodig of gewenst gebeurt dit vaker. Het zorgplan wordt vastgelegd in het deel- nemer registratiesysteem ONS van Nedap. Het is mogelijk voor de deelnemer om via het systeem (Caren) ook zelf zijn zorgplan in te zien en mee te praten. Het zorgproces is een dynamisch proces.

Zorgplan
In de verschillende domeinen die in het zorgplan zijn opgenomen kunnen doelen gescoord worden, zoals lichamelijk welzijn, psychisch welzijn, sociale activiteiten, praktische bezigheden (zoals daginvulling, voeding en huishouden) en ook huisvesting. Een beeldvorming wordt samen met de deelnemer gemaakt waarbij ook informatie uit oude dossiers kan worden gehaald. Er wordt genoteerd of een deelnemer wel of geen medicatie gebruikt. Als de deelnemer wel medicatie gebruikt wordt genoteerd of hij of zij deze in eigen beheer heeft. In dat geval wordt er een BEM (Beheer Eigen Medicatie) formulier ingevuld. Het actuele medicatieoverzicht vanuit de apotheek wordt toegevoegd in documenten.
In het ONS systeem worden de contacten van de deelnemer vermeld. De afspraken van de deelnemer worden in de agenda van de deelnemer gezet. Ook wordt de risico-inventarisatie ingevuld. In het tabblad deelnemer verhaal is
ruimte om te vermelden hoe de deelnemer bejegend wil worden. Het Dolfijnenhuis past geen vrijheidsbeperkende maatregelen toe. Er zijn huisregels op de groep en er kunnen persoonlijke afspraken gemaakt worden. Sancties kunnen van toepassing zijn indien afspraken niet nagekomen worden.

Melding Incident deelnemer (MIC)

Deelnemers weten dat er een MIC wordt ingevuld als daar aanleiding toe is. De MIC wordt altijd met de deelnemer besproken. Bij drie MIC-meldingen in een jaar vindt er een gesprek plaats met alle begeleiders van het team waar de
betrokken deelnemer bij hoort. Het zorgteam krijgt de input vanuit het team en bespreekt de MIC en betrekt waar mogelijk het netwerk. Er worden dan verdere afspraken gemaakt om een nieuwe melding te voorkomen.
Waar mensen werken gaat het weleens mis in gedrag of medicatie inname. Hierbij wordt de melding van (bijna) incidenten gevolgd (MIC). Ook bevindingen die nog geen incident zijn te noemen worden geregistreerd. Het Dolfijnenhuis heeft daardoor relatief veel MIC-meldingen. Er wordt van alles gedaan om situaties in kaart te brengen, te analyseren en er van te leren. Deze MIC-meldingen worden opgevolgd door het casusteam van het Dolfijnenhuis. Zij inventariseert, analyseert en verwerkt de meldingen en adviseert de directie. Een MIC-melding wordt binnen 48 uur op naam van betrokken deelnemer vastgelegd in het systeem. Vervolgens bespreekt de coördinerend begeleider de MIC in het team. De output wordt besproken in het casusteam. Indien nodig wordt de situatie met betrokken begeleiders geëvalueerd in een teamreflectie. De adviezen aan de directie kunnen leiden tot aanpassing van beleid. Ten slotte worden alle MIC-meldingen (zonder persoonlijke verwijzingen) gedeeld met de NBEC. De koepelorganisatie verzamelt alle MIC-meldingen van de leden, bespreekt deze in een commissie en brengt verslag uit. Hierdoor leert Dolfijnenhuis niet alleen van haar eigen ervaringen, maar ook van ervaringen van collega zorgaanbieders. Er wordt elke drie maanden een MIC-analyse gemaakt door het casusteam.

Verbeterpunten
Op 20 september 2022 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een onaangekondigd bezoek aan het Dolfijnenhuis gebracht aan de Oudestraat 72 en 80 (hierna: Oudestraat) in Kampen. Dit was het tweede inspectiebezoek van de IGJ. In 2016 en 2018 heeft de GGD een bezoek aan het Dolfijnenhuis gebracht,
Hier zijn rapporten van gemaakt. De aanbevelingen die gedaan zijn, zijn verbeterd. Ondanks dat het rapport enkele aanbevelingen en verbeteringen bevatte, waren we content met het resultaat. De inspecteurs toetsen of de zorgaanbieder de zorg geeft zoals is voorgeschreven in wetten, professionele standaarden, veldnormen en in het veld vastgestelde kwaliteitskaders. De inspectie gebruikt hiervoor een toetsingskader. Dit toetsingskader staat op de
website van de inspectie (toetsingskader). De inspecteurs verzamelen informatie door middel van observaties, een rondleiding, het inzien van documenten en gesprekken. Ze toetsen de thema’s persoonsgerichte zorg, deskundige zorgverlener, sturen op kwaliteit en veiligheid en medicatieveiligheid. De begrippen die de inspectie gebruikt in dit rapport, zijn vastgelegd in een verklarende woordenlijst.

Klachten

De klachtenprocedure van het Dolfijnenhuis hangt bij de locaties. Deze hebben de deelnemers ook gekregen en wordt in de maandvergadering besproken. De bewoners weten dat zij een klacht eerst aan een begeleider uit het team moeten melden of aan de thuisdienst. Ook kunnen zij te allen tijde terecht bij de vertrouwenspersoon van het Dolfijnenhuis. Als blijkt dat dit niet helpt kan de deelnemer terecht bij de gedragsdeskundige. Mocht dit ook niet tot tevredenheid leiden, is de volgende stap de directie. Mocht dit allemaal niet helpen, dan is de laatste stap de route naar het klachtenportaal zorg.

Diverse meldingen met betrekking tot overlast. DH heeft een overlast functionaris aangesteld, die een preventieve rol heeft rondom overlast. De Gemeente Kampen heeft een samenwerking met het DH om de overlastmeldingen te reduceren. Buurtbewoners zijn uitgenodigd om op locatie te komen en er zijn gesprekken gevoerd met de overlastfunctionaris van het Dolfijnenhuis en de gemeente Kampen. Elke eerste maandag van de maand
hebben de buren van het Dolfijnenhuis de mogelijkheid om bij Kamper Genot koffie te komen drinken.

Op Eigen Benen methodiek – vernieuwde tekst OEB toevoegen

Bij Dolfijnenhuis staat de deelnemer centraal, waarbij we een omgeving bieden waarin ze hun unieke talenten en vaardigheden kunnen ontplooien. Onze aanpak volgt de ‘Op Eigen Benen’-methode, die de ruimte biedt voor zelfreflectie en autonome besluitvorming wanneer zich uitdagingen voordoen. Deze benadering bevordert zelfredzaamheid en stimuleert deelnemers om hun eigen oplossingen te vinden.
De OEB-methodiek, die oordeel, overname, directe oplossingen en opdrachten vermijdt, is gebaseerd op het geloof in de kracht van zelfstandigheid en eigen regie bij onze cliënten. We erkennen dat ware groei en empowerment voortkomen uit het nemen van eigen beslissingen, het leren van fouten en het vinden van oplossingen op hun eigen tempo en manier.

Eigen regie deelnemers

De begeleiding richt zich op het ervaren van het ‘gewone leven’. Hierbij ligt de focus op gezondheid, voeding, persoonlijke verzorging, welzijn, contacten, daginvulling en huishouden en de afspraken die geweest zijn en nog komen.
De begeleiders van het Dolfijnenhuis staan niet boven maar naast de deelnemer. Zij zijn altijd op zoek naar een evenwaardige bejegening. Als een deelnemer niet-passend gedrag laat zien wordt er door de begeleiding aandacht
besteed aan wat maakt dat dit gedrag naar boven komt. Zo wordt er anders gekeken naar probleemgedrag.

Het afgelopen jaar is duidelijk merkbaar dat de omschakeling van ‘zorgen voor’ deelnemers verandert in ‘zorgen dat’ deelnemers zelfstandig, naar hun eigen wensen en in eigen regie kunnen leven. Eigen regie wordt gezien als het
bepalen van het eigen leven in zowel kleine keuzes als in grote beslissingen.
Het gaat hier niet alleen over grote thema’s zoals wonen, werken en behandeling, maar ook over de dagelijkse dingen zoals dagritme, bejegening, eten en drinken en het uitzoeken van je eigen kleding. Begeleiders zoeken naar dat wat deelnemers gelukkig maakt en hoe zij de kwaliteit van hun leven kunnen verhogen. Dat is de rode draad in het professionele werk. En hoewel medewerkers niet alles kunnen regelen wat deelnemers zouden willen, proberen zij de wensen zo dicht mogelijk te benaderen, in overleg met deelnemer en diens familie. Soms helpen naasten de zelfredzaamheid te vergroten, er wordt dan gesproken van ‘samenredzaamheid’.
Hoe ver de eigen regie van deelnemers kan gaan, wisselt per persoon. Het vraagt van begeleiders om continu te reflecteren op de risico’s voor deelnemers. Het vraagt ook reflectie op de eigen professionele en persoonlijke normen en waarden ten opzichtevan die van deelnemers. Tijdens de diverse overleggen en maandelijkse intervisie/ reflectie middagen wordt hier aandacht aan besteed.

Een belangrijke reflectie is erop alert blijven dat ‘eigen regie’ geen platgetreden, uitgeholde term wordt. Eigen regie vergt het vermogen sturing te geven aan je leven en te weten wat je wilt. Niet iedereen beschikt in dezelfde mate over dit vermogen. Naarmate mensen hier minder over beschikken, komt de regie meer in handen van anderen terecht. Eigen regie realiseren bij mensen met een beperking betekent hen op maat helpen aan vermogen om sturing te geven aan hun leven.

Daginvulling
Het Dolfijnenhuis biedt meerdere activiteiten aan om als daginvulling te doen. Bij Buitensingel 1, Oudestraat 72 en 80 vindt de begeleiding op een vaste locatie plaats. De vaste dagen en tijden zijn te zien op het schema op het bord. Het
Dolfijnenhuis organiseert ook activiteiten op andere locaties, zoals zwemmen, yoga, darten, sporten, camping bezoeken, wandelen, fietsen, bingo, karaoke en nog meer. Het aanbod van de dagbesteding is terug te lezen op de flyer ‘Activiteiten’.
Elke eerste maandag van de maand is er een koffiemoment voor familie of andere naasten. De deelnemers kunnen hun gasten uitnodigen in het Kamper Genot. De begeleider besteedt aandacht aan het onderhouden van de relatie
met naasten.

Een zinvolle daginvulling hebben, is belangrijk. Er wordt naar gestreefd dat iedere deelnemer minimaal 6 blokken in de week een daginvulling heeft. Welke invulling de deelnemer kiest, is persoonlijk en dient bij de deelnemer te passen.
De dagindeling wordt ingevuld op basis van de talenten van de deelnemer zodat deze in de eigen kracht kan groeien. Medewerkers zijn geschoold op Inventarisatie Van Redzaamheid Aspecten (INVRA). Hiermee wordt het nog
meer mogelijk om deelnemers in hun kracht te zetten op het gebied van dagbesteding.

Op werkdagen is er dagbesteding bij Snoepwinkel Kamper Genot van 10:00 tot 16:00 uur. De Begeleiding groep blokken voor dagactiviteiten zijn van 10:00 tot 12:00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur van maandag tot en met vrijdag.
Daarnaast zijn er activiteiten op vaste dagen en tijden, zoals darten, yoga en zwemmen.

Deze krijgt vorm op vijf thema’s of wel kanslijnen:
– Elke cliënt krijgt een betekenisvolle daginvulling passend bij de wensen, talenten en vermogens.
– Bewezen arbeidsbesparende technologieën worden door alle zorgorganisaties geïmplementeerd in de eigen zorgpraktijk.
– Alle cliënten ontvangen een passend zorgniveau bij hun zorgvraag.
– Elke cliënt die dat aankan, krijgt een zo zelfstandig mogelijke, eigen veilige plek in de samenleving.
– Bij elke cliënt wordt een (eigen) netwerk gestimuleerd en gefaciliteerd om een rol te spelen in de zorg en ondersteuning.

Bouwsteen 2
Onderzoek naar de ervaringen van mensen met een beperking

Het Dolfijnenhuis heeft de beleving en tevredenheid van de deelnemers hoog in het vaandel staan. Om die reden zijn wij continu/ in gesprek met de deelnemers om een beeld te vormen van hun ervaring. Dit doen we op verschillende
manieren: we hebben een deelnemersvergadering, een panel voor deelnemers en we nemen regelmatig de evaluatielijsten af.

Dolfijnenhuispanel en deelnemers vergaderingen
Het Dolfijnenhuis biedt langdurige zorg (langer dan zes maanden) en heeft meer dan 50 zorgverleners in dienst en maakt gebruik van de diensten van zzp’ers. Dit betekent dat deelnemers en vertegenwoordigers inspraak krijgen over zaken die van invloed zijn op het dagelijks leven en de kwaliteit daarvan. Het uitgangspunt van de Wet medezeggenschap deelnemers zorginstellingen (Wmcz) is een goede en effectieve medezeggenschap om deelnemers goed weer te geven. Binnen het Dolfijnenhuis is daar de afgelopen jaren aan gewerkt.

Het deelnemers overleg is altijd de eerste maandag van de maand. Deelnemers worden gestimuleerd hier aanwezig te zijn en hebben invloed op de onderwerpen die besproken gaan worden en kunnen in de rondvraag hun verhaal kwijt. Tijdens dit overleg kunnen alle deelnemers spreken over de kwaliteit van hun bestaan en de zorg die zij krijgen. Begeleiders zijn bij het overleg aanwezig en er wordt genotuleerd. Deze notulen worden verwerkt in het maandnieuws dat op alle locaties zichtbaar is. Indien een deelnemer om welke reden dan ook niet bij het overleg was, wordt deze door een van zijn begeleiders bijgepraat. Het streven is dat dit dezelfde dag gebeurt.

Uit de Wet medezeggenschap deelnemers zorginstellingen (Wmcz) volgt dat iedere locatie van een organisatie over een deelnemer-commissie beschikt. De Wmcz wil deelnemers directe invloed geven op de zorg die zij krijgen. De wet
gaat daarom uit van een deelnemersraad op de plek waar de zorg wordt gegeven. Vanwege de spreiding van de locaties van het Dolfijnenhuis gaan we uit van een vorm van medezeggenschap die past bij dit type zorg en type
deelnemers. Naast formele vormen van inspraak- en medezeggenschap zijn de mogelijkheden van medezeggenschap van de deelnemers onderzocht en is in 2022 het Dolfijnenhuis (DH) panel gestart. Door elk team zijn twee panelleden
aangedragen. Het panel komt elke maand bij elkaar om vergader- en verbeterpunten door te spreken die in de maandvergadering benoemd worden.

Het ondersteunen, faciliteren en duidelijk krijgen van de rollen en bevoegdheden van de deelnemers commissieleden in relatie tot de organisatie is voor beide partijen een leer- en ontwikkeltraject. Een mooie uitdaging die gezamenlijk wordt opgepakt. De doorontwikkeling, borging van processen en het functioneren wordt via het kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) gemonitord.

Het Dolfijnenhuis heeft de beleving en tevredenheid van de deelnemers hoog in het vaandel staan. Om die reden zijn wij continu/ in gesprek met de deelnemers om een beeld te vormen van hun ervaring. Dit doen we op verschillende
manieren: we hebben een deelnemersvergadering, een panel voor deelnemers en we nemen regelmatig de evaluatielijsten af.

Dolfijnenhuispanel en deelnemers vergaderingen
Het Dolfijnenhuis biedt langdurige zorg (langer dan zes maanden) en heeft meer dan 50 zorgverleners in dienst en maakt gebruik van de diensten van zzp’ers. Dit betekent dat deelnemers en vertegenwoordigers inspraak krijgen over zaken die van invloed zijn op het dagelijks leven en de kwaliteit daarvan. Het uitgangspunt van de Wet medezeggenschap deelnemers zorginstellingen (Wmcz) is een goede en effectieve medezeggenschap om deelnemers goed weer te geven. Binnen het Dolfijnenhuis is daar de afgelopen jaren aan gewerkt.

Het deelnemers overleg is altijd de eerste maandag van de maand. Deelnemers worden gestimuleerd hier aanwezig te zijn en hebben invloed op de onderwerpen die besproken gaan worden en kunnen in de rondvraag hun verhaal kwijt. Tijdens dit overleg kunnen alle deelnemers spreken over de kwaliteit van hun bestaan en de zorg die zij krijgen. Begeleiders zijn bij het overleg aanwezig en er wordt genotuleerd. Deze notulen worden verwerkt in het maandnieuws dat op alle locaties zichtbaar is. Indien een deelnemer om welke reden dan ook niet bij het overleg was, wordt deze door een van zijn begeleiders bijgepraat. Het streven is dat dit dezelfde dag gebeurt.

Uit de Wet medezeggenschap deelnemers zorginstellingen (Wmcz) volgt dat iedere locatie van een organisatie over een deelnemer-commissie beschikt. De Wmcz wil deelnemers directe invloed geven op de zorg die zij krijgen. De wet
gaat daarom uit van een deelnemersraad op de plek waar de zorg wordt gegeven. Vanwege de spreiding van de locaties van het Dolfijnenhuis gaan we uit van een vorm van medezeggenschap die past bij dit type zorg en type
deelnemers. Naast formele vormen van inspraak- en medezeggenschap zijn de mogelijkheden van medezeggenschap van de deelnemers onderzocht en is in 2022 het Dolfijnenhuis (DH) panel gestart. Door elk team zijn twee panelleden
aangedragen. Het panel komt elke maand bij elkaar om vergader- en verbeterpunten door te spreken die in de maandvergadering benoemd worden.

Het ondersteunen, faciliteren en duidelijk krijgen van de rollen en bevoegdheden van de deelnemers commissieleden in relatie tot de organisatie is voor beide partijen een leer- en ontwikkeltraject. Een mooie uitdaging die gezamenlijk wordt opgepakt. De doorontwikkeling, borging van processen en het functioneren wordt via het kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) gemonitord.

Ervaringen van deelnemers

In 2022 zijn we verder gegaan met het instrument ‘Dit vind ik ervan’ en de STERKscan van Bureau STERK. Via DVIE zal de deelnemer tevredenheid in een continu proces gemeten worden. Het Dolfijnenhuis is in 2022 samen met Bureau STERK begonnen met de ontwikkeling van een STERKscan waarin DVIE verwerkt wordt.

Tijdens het gesprek vertelt de deelnemer over zijn of haar ervaringen met de kwaliteit van de geboden ondersteuning. Met het instrument ‘Dit vind ik ervan’ zal de deelnemer tevredenheid in een continu proces gemeten worden.
De deelnemer geeft in eigen woorden zijn mening weer en beoordeelt de onderwerpen met een waarderingsscore. Dit levert zowel kwantitatieve als kwalitatieve informatie op. Eventuele wensen die tijdens het gesprek naar boven komen, zijn ook onderwerp van gesprek tijdens de jaarlijkse evaluatie van het ondersteuningsplan.

Samenspel in zorg en ondersteuning
Het belang van een goede relatie tussen deelnemers en medewerkers onderling is van grote waarde. Vertrouwd zijn met elkaar, wederzijdse betrokkenheid en overleg zijn voorwaarden voor goede, prettige en persoonlijke zorg en ondersteuning.

Als medewerkers deelnemers goed kennen, kunnen ze signalen van onrust vroegtijdig herkennen en een situatie tijdig bijsturen. Een goede, persoonlijke relatie met deelnemers maakt het werk voor medewerkers bovendien bijzonder
zinvol. Zij voelen zich gezien en gewaardeerd door deelnemers. Voor deelnemers geldt hetzelfde. Het biedt hen veiligheid en comfort, ze durven meer of zijn beter aanspreekbaar.

Het Dolfijnenhuis is actief rondom het onderwerp bejegening. Respectvolle bejegening, hoe gaan we met elkaar om? Dat is bij iedere omgangssituatie een belangrijke vraag. Onze kernwaarden zijn zoals eerder genoemd: Thuisgevoel,
Evenwaardig, Eigenheid, Respect. Elke deelnemer is anders, maar wil gewoon leven. Alleen is ‘gewoon’ voor sommige
mensen niet zo vanzelfsprekend. Het Dolfijnenhuis helpt deelnemers om deze soms ingewikkelde wereld te begrijpen. De methode ‘Op Eigen Benen’ sluit daar goed op aan. Het biedt zowel deelnemers als medewerkers handvatten om een goed gesprek te voeren. Onze stijl is informeel, we springen snel in op de waan van de dag als het voor een deelnemer anders loopt dan wat de deelnemer of wij hadden verwacht. De gedragskundige wordt door de coördinerend begeleider ingeschakeld indien nodig.

Het Dolfijnenhuis zet zo veel mogelijk, waar mogelijk, het netwerk van de deelnemers in. Niet elke deelnemer heeft een netwerk waar hij of zij op terug kan vallen. Het Dolfijnenhuis probeert wel samen met de deelnemer een netwerk op te bouwen.

Vaak zijn dit contacten met andere deelnemers waarbij er gestimuleerd wordt om samen activiteiten te ondernemen.
Samenwerking in de keten: Het Dolfijnenhuis is als zorgaanbieder betrokken bij meerdere partners in de keten van zorg en onderwijs, zoals Advisium, Trajectum, Dimence, Tactus, PGVZ, InteraktContour, huisartsen, reclassering en WSG. Daarnaast bieden wij stageplaatsen voor leerlingen van de praktijkschool, zmlk, mbo en hbo.

2.0 Zorg en ondersteuning gericht op kwaliteit van bestaan

Veiligheid in de zorg kent meerdere schakeringen. Enerzijds gaat het erom dat deelnemers en medewerkers zich geborgen voelen, anderzijds is het van belang mogelijke risico’s te signaleren om escalatie te voorkomen. Het een kan het ander in de weg staan. Er is scherpe aandacht voor veilige zorg door een risico-inventarisatie, analyse van incidenten en systematische borging van veiligheid. Zorg is en blijft echter een risicovolle bezigheid. Niet alleen op deelnemersniveau dient aandacht te zijn voor medicatiegebruik, omgaan met agressie en vrijheidsbeperkende maatregelen, ook op procesniveau.

De wet zorg en dwang biedt vanaf 2020 de mogelijkheid om onvrijwillige zorg toe te passen. Voor het Dolfijnenhuis houdt dat ambulante woonzorg in. Wij bieden geen instelling matige zorg. Wij zijn te gast bij de deelnemer thuis. Er
kunnen zich echter situaties voordoen die onveilig zijn voor de deelnemer of zijn omgeving. Door het maken van afspraken, zoals de huisregels die de deelnemer moet ondertekenen, wordt voorkomen dat onvrijwillige zorg moet worden toegepast. Dit is echter niet altijd te voorkomen. Denk hierbij aan situaties van onbeheersbaar
gedrag, medicatietrouwheid, ernstige depressie en de gevolgen daarvan en onveilige woonomgeving en leefstijl. In 2021 is er geen gebruik gemaakt van de mogelijkheden die zijn ontstaan uit de wet Zorg en dwang.

Betrokken en vakbekwame medewerkers

Het Dolfijnenhuis heeft een diverse groep medewerkers (zie schema medewerkers). Tijdens de sollicitatieprocedure wordt er rekening gehouden met de balans tussen hbo’ers en mbo’ers. Het Dolfijnenhuis vindt het belangrijker dat de werknemer aansluiting vindt bij de deelnemers en binnen het team past. Hierop wordt geselecteerd en tijdens de proefperiode wordt er extra aandacht aan gegeven door middel van inspraak van deelnemers en collega’s. Iedere medewerker dient zich aan de gedragscode te houden en daarvoor bij aanvang dienstverband te tekenen. Deze verklaring wordt opgeborgen in het personeelsdossier NMBRS. Hier is ook van elke medewerker de VOG, werkovereenkomst en het privacyreglement te vinden.
Het Dolfijnenhuis legt haar personeel geen vrijheidsbeperkende maatregelen op. Het Dolfijnenhuis gaat uit van een zelf taxerend vermogen, waarbij de werknemer het gezonde verstand gebruikt. Het belang van de deelnemer en
de organisatie dient voorop te staan.

De directie van het Dolfijnenhuis is actief in het bewaken van de juiste balans tussen praktisch gerichte deskundigen en theoretisch geschoolde deskundigen. Een derde van de begeleiders heeft hbo-niveau of hoger en de overige
medewerkers mbo-niveau. Het Dolfijnenhuis is een dynamische organisatie. De personele bezetting is zo georganiseerd dat zowel de kwalitatieve als kwantitatieve bezetting in balans is waardoor elke deelnemer de ondersteuning krijgt die bij hem of haar past. Het opleidingsbeleid is afgestemd op de behoefte en noodzaak van de organisatie. Dit in afstemming en overeenstemming met het loopbaanperspectief van de medewerker. De toekenning van studiefaciliteiten wordt door de directie op individueel medewerkers niveau en maatwerk beoordeeld en toegekend.

Medewerkers/begeleiders

Het Dolfijnenhuis biedt zorg aan deelnemers, dat is waarom alle medewerkers bij deze organisatie betrokken zijn. Zonder deelnemers hebben we geen werk. Elke deelnemer heeft een zorgplan, dit is het uitgangspunt van de zorg aan de
deelnemer. Hier worden de doelen, afspraken, contacten enzovoort zo concreet mogelijk vastgelegd. De vindbaarheid geeft de deelnemer en de medewerker houvast.

Medewerkers
Het team van medewerkers bij het Dolfijnenhuis werkt grotendeels in het primaire proces, dat is het zorgdeel. De begeleiders zijn verantwoordelijk voor het zorgdragen van de deelnemers in hun team. Dagelijks is er van elk team een
begeleider aanwezig.

Een klein aantal medewerkers is niet werkzaam in het zorgdeel, dat gaat vooral om taken in het primaire en ondersteunende proces.

Begeleiders
Het team van begeleiders is werkzaam in de zorg. Dat bestaat uit ondersteunende begeleiders, persoonlijke begeleiders en coördinerende begeleiders.De ondersteunende begeleider is er voor de dagelijkse zaken, zoals
huishouden, voeding en daginvulling. De ondersteunende begeleider doet met de deelnemer boodschappen, kookt, biedt huishoudelijke ondersteuning, doet een spelletje, voert andere activiteiten rondom daginvulling uit of is gewoon
beschikbaar voor een praatje. Bepaalde activiteiten worden op vaste tijden gedaan.

De begeleider heeft dagelijks contact met de deelnemer om te weten hoe het is op dat moment. Wekelijks wordt tijd ingepland met de deelnemer om belangrijke zaken, zoals afspraken, voeding, huishouden en dergelijke, door
te nemen. Maandelijks nemen begeleiders met de deelnemers de doelen door. Ieder half jaar bereidt het team van begeleiders de evaluatie voor. Indien ze advies nodig hebben, leggen ze het voor aan het zorgteam.

De coördinerend begeleider en begeleider E checkt of de ondersteuning aan de deelnemer goed verloopt, checkt op kwantiteit en kwaliteit, checkt de teammail en de acties. Hij of zij bespreekt de MIC-meldingen en de evaluaties
met het team en woont het teamoverleg bij. Begeleiders E plannen twee keer per jaar de evaluaties. Begeleider E houdt samen met het zorgteam het zorgplan actueel, houdt het dossier op orde (beeldvorming, Beoordeling
Eigen Medicatie – BEM, evaluatieformulieren, Dit Vind Ik Ervan, Melding Incident Cliënt – MIC, risico-inventarisatie) en inventariseert of er eventueel behandeling nodig is.

De gedragsdeskundige checkt of er MIC-meldingen zijn, checkt of de evaluaties gepland zijn en ondersteunt indien dit gevraagd wordt. De gedragsdeskundige heeft wekelijks overleg met het zorgteam.

Het Dolfijnenhuis heeft 4 teams waar ongeveer 15 deelnemers inzitten. Ieder team heeft een team begeleider en meerdere begeleiders. Het zorgteam bestaat uit de coördinerende begeleiders zorg BI en BG en meerdere begeleiders E en een gedragsdeskundige. Het Organisatie Ontwikkel Team (OOT) bestaat uit iemand van Personeel, Communicatie, Financiën, Zorg, Kwaliteit en Huisvesting. De teams zijn gemêleerd qua leeftijd, geslacht en opleiding). In het organisatieschema (organogram) is de verdeling terug te vinden.

Diensten
Bij het Dolfijnenhuis hebben de begeleiders individuele diensten tussen 08:00 en 22:00 uur. De nachtwacht en de slaapwacht nemen het over vanaf 22.00 uur. Deelnemers kunnen 24 uur per dag terecht bij de thuisdienst en ook de
bereikbaarheidsdienst is 24 uur per dag bereikbaar. In de nachtelijke uren is het de bedoeling dat er geslapen wordt en dat je alleen komt of belt als dat nodig is. Op zon- en feestdagen worden er structureel geen dagactiviteiten
aangeboden en zijn er ook minder afspraken met derden.

De begeleiders van de thuisdienst zijn het eerste aanspreekpunt op de groep.
De begeleiders checken bij start van het 1e blok, tijdens de pauze en bij start van het 2e en 3e blok of de deelnemers aanwezig zijn. Zo niet, dan dient er actie ondernomen te worden. De medewerker stuurt de andere medewerkers of
stagiaires die op de groep werken aan. Het hele team ondersteunt de deelnemers met de werkzaamheden waar zij mee bezig zijn, ze observeren, stimuleren, activeren en indien nodig wijzen ze de deelnemers op de regels. De medewerker kan indien nodig de hulp van de coördinator BG inroepen.

De coördinator van de begeleidingsgroep is verantwoordelijk en checkt aan het einde van de dag of de taken uitgevoerd zijn.

Dagindeling Begeleiding Groep
08:00 – 09:00 uur ontbijt
09:00 – 10:00 uur ontvangst, tijd voor een gezellig praatje onder het genot van een kopje koffie
12:00 – 13:00 uur lunch gezamenlijk of meenemen thuis
17:00 – 18:00 uur avondeten

Blokken Begeleiding Groep
10:00 – 12:00 uur is het 1e blok
13:00 – 15:00 uur is het 2e blok
15:00 – 17:00 uur is het 3e blok

Begeleiding groep en dagbesteding
Van 10:00 tot 17:00 uur van maandag tot en met zaterdag is er een begeleiding groep ofwel dagbesteding. Voor en na de begeleiding groep, is er begeleiding in de nabijheid. Op woensdag en vrijdagavond is er een gezellige avond.

Thuis Dienst TD telefoonnummer is 06 11 26 10 24 inloop
Van 08:00 tot 22:00 uur is de begeleiding aanwezig bij de thuisdienst, daarna is de nachtwacht er. Via de telefoon is de bereikbaarheidsdienst 24/7 telefonisch bereikbaar.De thuisdienst is het eerste aanspreekpunt voor de deelnemers.
Zij kunnen hier terecht met vragen als een begeleider van het team niet opneemt. De thuisdienst handelt simpele vragen zelf af of overlegt indien nodig met een van de begeleiders uit het team van de deelnemer. De thuisdienst heeft
een belangrijke rol als aanspreekpunt. De team telefoons zijn op werkdagen van 15:00-17:00 uur bereikbaar.

Plan Dienst PD 06 11 07 33 18
De plan dienst is het eerste aanspreekpunt voor alle medewerkers. De diensten en werkzaamheden voor begeleiders en medewerkers ondersteunende diensten worden door de plan dienst gesteld.

Overige Diensten OD
De overige diensten zijn alle diensten behalve de begeleiding groep, plan en thuisdienst. Veel overige diensten zijn ingepland, er dienen echter ook medewerkers beschikbaar te zijn voor ongeplande zorg, die is namelijk voor een
deel niet te plannen. De deelnemers die een Wlz-indicatie hebben, vragen 24 uur per dag zorg, ook op ongeplande momenten. De plandienst heeft een overzicht van welke medewerker werkt, dit wordt ook op het prikbord opgehangen zodat iedereen dit kan zien. Hierop is te zien hoe laat de medewerker start met zijn dienst. Overige diensten bestaan veelal uit individuele begeleiding met deelnemers envoor een deel uit administratieve ondersteuning.

Bouwsteen 3
Professionele ontwikkeling

Het Dolfijnenhuis hecht ontzettend veel waarde aan professionaliseren: we zijn continue op zoek naar mogelijkheden om ervoor te zorgen dat we nog betere zorg kunnen leveren. Hier hebben we dan ook veel voor ingeregeld, zoals overlegvormen, standaardscholing, incidentele scholing en het opstellen van duidelijke taak- en functieomschrijvingen.

Taak- en functieomschrijvingen
Het Dolfijnenhuis heeft een organogram met duidelijke taak- en functieomschrijvingen gerealiseerd (te zien …). Dit zorgt ervoor dat alle begeleiders weten wat ze moeten doen en welke kennis en ervaring zij in huis moeten hebben. Bij de ontwikkelgesprekken die twee keer per jaar met de begeleiders gevoerd worden, wordt het functioneren van de begeleider langs deze functieomschrijving gelegd. Zo kan een begeleider een goed beeld van zijn of haar eigen handelen krijgen.

Ontwikkelgesprekken
Twee keer per jaar wordt er met de begeleider een ontwikkelgesprek gevoerd naar aanleiding van de STERKscan. Dit is een poster waarop de begeleider zijn of haar professionele identiteit in woord en beeld gevat heeft. Tevens is er de mogelijkheid tot 360 graden feedback. Tijdens het gesprek wordt onder andere de functieomschrijving besproken
en wordt er gekeken naar de ontwikkelkansen van de begeleider.

Scholingsplan
Het Dolfijnenhuis maakt gebruik van Studytube. Dit is een online platform dat veel cursussen biedt. Per functie zijn er een aantal standaard cursussen vastgelegd: deze moet een begeleider doen om in zijn of haar functie te blijven. Op deze manier ziet het Dolfijnenhuis erop toe dat iedereen over basisvaardigheden voor zijn of haar functie beschikt. Op
Studytube zijn ook nog andere cursussen te vinden die een begeleider zelf kan doen om zich te verrijken als professional.

Naast deze ‘standaard scholing’ bieden wij ook incidentele scholing aan. Deze kiezen wij naar aanleiding van behoeften in de organisatie. Zo zijn er meerdere (coördinerend) begeleiders het afgelopen jaar begonnen met de training ‘Teams aan zet’ om hen handvatten te geven, leiding te geven aan anderen en hen bewust te maken van hun
professionele houding. Een ander voorbeeld van een dergelijke training is de training rondom begrenzen.

Wij hebben verschillende BBL-ers en bieden EVC-trajecten aan verschillende mensen aan om mensen zo van onbewust onbekwaam naar vakbekwame professionals te helpen ontwikkelen.

Overlegvormen
Maandelijks wordt met de teams teamreflectie gedaan. Elk kwartaal woont een externe deskundige de intervisies bij. De teamreflectie noemt het Dolfijnenhuis intervisie. Deze bijeenkomsten zijn op de eerste maandag van de maand en bestaan uit vaste teams. De begeleider krijgt ruimte om systematisch te kunnen reflecteren op goede, veilige en
persoonsgerichte zorg, zodat vanuit reflectie verbeteringen kunnen worden toegepast. Het Dolfijnenhuis heeft aandacht voor reflectie in teamoverleg wanneer dit prioriteit heeft (bij incidenten). Er is ruimte om te klankborden. Ieder jaar is er een teamreflectie week in september of oktober. Teamreflectie is een vast agendapunt..

Ervaringen van teams worden uitgewisseld, zodat ervaringen naast elkaar gelegd kunnen worden en te verbinden met organisatiedoelen en beleid. Niet alles is immers oplosbaar op de werkvloer. Sommige zaken vragen bij uitstek overleg en reflectie van en met management en directie.

Een andere overleg/reflectie-vorm is de MIC-melding. Deelnemers weten dat er een MIC wordt ingevuld als daar aanleiding toe is. De MIC wordt altijd met de deelnemer, in de teamvergadering én in de zorgteamvergadering besproken. Bij drie MIC-meldingen in een jaar vindt er een gesprek plaats met alle begeleiders van het team waar de betrokken deelnemer bij hoort. Het zorgteam krijgt de input vanuit het team en bespreekt de MIC en betrekt waar mogelijk het netwerk. Er worden dan verdere afspraken gemaakt om een nieuwe melding te voorkomen.

Maandelijks wordt met de teams teamreflectie gedaan. Elk kwartaal woont een externe deskundige de intervisies bij. De teamreflectie noemt het Dolfijnenhuis intervisie. Deze bijeenkomsten zijn op de eerste maandag van de maand en
bestaan uit vaste teams.De begeleider krijgt ruimte om systematisch te kunnen reflecteren op goede, veilige en persoonsgerichte zorg, zodat vanuit reflectie verbeteringen kunnen worden toegepast. Het Dolfijnenhuis heeft aandacht voor reflectie in teamoverleg wanneer dit prioriteit heeft (bij incidenten). Er is ruimte om te klankborden.Ieder jaar is er een teamreflectie week in september of oktober.. Teamreflectie is een vast agendapunt.

Ervaringen van teams worden uitgewisseld, zodat ervaringen naast elkaar gelegd kunnen worden en te verbinden met organisatiedoelen en beleid. Niet alles is immers oplosbaar op de werkvloer. Sommige zaken vragen bij uitstek
overleg en reflectie van en met management en directie.

Hoe medewerkers de kwaliteit van het werk ervaren

In juli 2021 heeft het Dolfijnenhuis een Medewerkerstevredenheid en Teameffectiviteit laten uitvoeren door Buntinx training & consultancy. In 2022 is er geen onderzoek gehouden door een externe partij, maar bij de afname van de STERKscan voor medewerkers wordt er aandacht besteed aan hoe zij de kwaliteit van het werk ervaren.

Hoe medewerkers leren en ontwikkelen

Het Dolfijnenhuis biedt scholing aan de medewerkers. De scholing wordt gegeven door middel van fysieke of online cursussen.

Welke opleidingen/cursussen als basis voor welke functie
Hieronder wordt aangegeven waarom het Dolfijnenhuis scholing bij haar werknemers stimuleert, welke opleidingen nodig zijn en hoe deze opleidingen zijn toegewezen aan de verschillende functies. Om als zorginstelling de juiste
zorg aan de deelnemers te bieden, wil het Dolfijnenhuis haar medewerkers de handvatten bieden om te blijven ontwikkelen in het geven van aansluitende begeleiding. Werknemers zijn onmisbaar voor het functioneren en het
resultaat van de organisatie. Het Dolfijnenhuis leert de werknemers om hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen, zodat ze optimaal inzetbaar zijn voor de organisatie en de kwaliteit van de zorg voor cliënten goed is.
Vanuit Bureau STERK worden door middel van de STERKscan de eigen competenties van medewerkers helder in kaart gebracht. Het Dolfijnenhuis is in 2021 gestart met de STERKscan. Deze scan vormt de start van elk
ontwikkeltraject. Met de scan breng je jezelf letterlijk in beeld. Alle ingevulde antwoorden en geüploade beelden vormen een poster. Op die poster zijn verschillende persoonskenmerken zichtbaar: inspiratiebronnen, zelfbeeld, trots
op, lijfspreuk, kernkwaliteiten en nog veel meer. Ook professionele waarden en normen, een zelfscan met 360°-feedback, dynamiek van de organisatie, visie of mensbeeld, ambities en dergelijke komen aan bod. De ambities kunnen eenvoudig tot een ontwikkelplan gemaakt worden. Deze scan wordt eveneens 2 keer per jaar als teamscan ingezet.

Het Dolfijnenhuis heeft een opleidingsplan dat ieder jaar geactualiseerd wordt. In 2022 is er via ‘Nederland Leert Door’ subsidie beschikbaar voor bepaalde trajecten. Ook de EVC trajecten vielen onder deze subsidie. Dolfijnenhuis heeft in 2022 veel geïnvesteerd in scholing van medewerkers, zoals een upgrade van mbo-3 naar mbo-4 niveau.
■ Ondersteunend begeleider heeft minimaal mbo-2 niveau
■ Persoonlijk begeleider heeft minimaal mbo-3, bij voorkeur mbo-4 niveau
■ Coördinerend begeleider functioneert op hbo niveau

Hieronder worden de verschillende opleidingen en cursussen en e-learning vermeld. Er staat een kruisje bij het competentieprofiel dat deze cursus als basis dient te doen. Onder basis wordt verstaan: scholing die essentieel is om als begeleider met dat competentieprofiel te kunnen werken. Bij start dienst wordt dit besproken en in het functioneringsgesprek worden hier afspraken over gemaakt.
Sommige cursussen zijn op meerdere momenten in het jaar af te nemen en sommige worden maar 1x per jaar gegeven. Er zijn ook nog cursussen die als uitbreiding of als keuze gevolgd kunnen worden. Onder uitbreiding wordt
verstaan: wenselijkheid tot scholing nadat de basis- cursussen gedaan zijn.
B = competentieprofiel B is niveau mbo-3
C = competentieprofiel C is niveau mbo-4
D = competentieprofiel D is niveau hbo

Stagebegeleiders
De medewerkers die een stagiair begeleiden dienen de cursus van Prove2move te volgen.

Bouwsteen 4
Inzicht in kwaliteit

Het Dolfijnenhuis staat voor transparantie en is een lerende organisatie. Samenwerking wordt gestimuleerd en dat is ook de reden dat het Dolfijnenhuis meerdere lidmaatschappen heeft. Het Dolfijnenhuis is lid van een brancheorganisatie. Dolfijnenhuis is lid van de coöperatie Boer en Zorg (CBZ) en van Klaver4you (K4y). Daarnaast wordt samengewerkt met een aantal andere instellingen in de vorm van onderaannemerschap, zoals het Posthuys, PGVZ, De Nieuwe Zorg Thuis (DNZT) en Buurtzorg. Dit maakt het nog meer mogelijk om zorg op maat te bieden.Het landelijk kader regelt dat één keer per twee jaar een externe visitatie plaatsvindt, met als doel externe reflectie op enerzijds een gedegen aanpak onder die rapportage (bouwstenen benutten) en anderzijds op het informatiegehalte van de kwaliteitsrapportage (een geobjectiveerd beeld vanuit de relevante informatiebronnen, volledigheid op de vastgelegde thema’s, en de logica van gekozen verbetertrajecten). In 2022 heeft het Dolfijnenhuis visitatie gehad van Prader-Willi Huis. Andersom heeft het Dolfijnenhuis ook visitatie gedaan bij hen. Voor 2024 staat externe visitatie opnieuw op de planning.

Conclusie
  1. TeamSterkScan: starten in de teams met de TEAM SterkScan
    Dit is extra naast de individuele jaarlijkse Sterk Scan, nieuw is de implementatie van de 360 graden feedback waarin de visie, normen en waarden van DH meegenomen zijn en de DH 4×4 drijfveren een plek gekregen hebben. Door deze 360 graden feedback te implementeren is er ruimte om het gesprek te openen over de normen, waarden en drijfveren van DH én van de medewerker. Ligt dat op één lijn? Zo willen we erop toezien dat we een gezamenlijke taal spreken en open met elkaar communiceren over onze gezamenlijke missie: de deelnemers van zo passend mogelijke zorg voorzien.
  2. DH Ambassadeur kiezen tijdens de maandvergadering en extra tijd reserveren na de maandvergadering voor deelnemers
    Een deelnemer en een begeleider in het zonnetje zetten die in die maand iets gedaan heeft waaruit duidelijk onze kernwaarden blijken. Zo willen we het voorleven van de missie, visie en kernwaarden bekrachtigen. Daarnaast zullen we extra tijd reserveren na de maandvergadering voor degenen die nog iets willen vragen of willen weten (gezien, gehoord en gewaardeerd) zodat ook degenen die in de groep niks in willen brengen hun verhaal kwijt kunnen. Dit is een van de punten die naar voren is gekomen uit het cliënttevredenheidsonderzoek (CTO) dat eind 2023 is afgenomen.
  3. Cliëntgebonden kosten bewuster besteden
    We streven ernaar onze uitgaven te verminderen, aangezien financiële middelen slechts één keer kunnen worden benut. Samen met het DH-panel wordt zorgvuldig bepaald hoe het budget het meest effectief kan worden ingezet. De beweging naar toekomstbestendige wet langdurige zorg is vierledig en betreft: zelf als
    het kan, (samen) thuis als het kan, digitaal als het kan, passend aanbod voor kwetsbare groepen.
  4. Teamoverleggen houden met vaste agendapunten
    We gaan tijdens de wekelijkse teamoverleggen vaste agendapunten (met actiepunten) bespreken, voordat andere punten besproken worden (actieve houding). We willen bewuster worden dat het zorgplan en de vpt functies leidend zijn voor het leveren van zorg. Oog hebben voor de taak en rolverdeling en de belangen driehoek is hierbij ook belangrijk.
  5. Intensiever inzetten op de afhandeling en het verwerken van geregistreerde bijzonderheden in de evaluaties.
    We streven ernaar in 2024 meer te concentreren op het verwerken van geregistreerde bijzonderheden als onderdeel van de evaluaties van onze deelnemers. Om dit te bereiken, zullen we nauwlettender toezien op het rapporteren van dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse voortgang. Daarnaast zullen we meer nadruk leggen op het vastleggen van de wekelijkse planningen per cliënt. Deze informatie zal meegenomen worden in de
    halfjaarlijkse evaluatieronden. Op deze manier kunnen we er op toezien dat de zorgcyclus zorgvuldig doorlopen wordt.
  6. Maandelijks aandacht besteden aan de checklist huisvesting
    We gaan maandelijks de checklist huisvesting nalopen. Hier staan belangrijke punten in die de mogelijkheden in kaart brengen voor het huren van een woning via de woningbouw (o.a. letten op energiekosten).
  7. Maandelijks afstemmen van verantwoordelijkheden om de ISO 9001 norm te waarborgen
    Om onze kwaliteitsdoelstellingen te onderhouden, zullen we maandelijks samenkomen om de taken en verantwoordelijkheden met betrekking tot ISO 9001 te bespreken en te verdelen. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat alle aspecten van de norm worden nageleefd en dat iedereen binnen het zorgteam op de hoogte is van zijn of haar rol bij het handhaven van de kwaliteitsstandaarden.Welke punten van 2023 zijn nog in behandeling?
  8. a) ‘INVRA wonen, arbeid en ouderschap’ en ‘Dit Vind Ik Ervan (DVIE)’ afnemen
    In 2024 gaan we verder met het afnemen van INVRA wonen en arbeid en DVIE. Indien van toepassing ook INVRA ouderschap afnemen.b) Duidelijk beschrijven van de grenzen van zorg van deelnemers
    Dolfijnenhuis wil voorkomen dat enkele grote zorgvragers ervoor zorgen dat andere cliënten minder aandacht krijgen. Essentieel hiervoor is het beschrijven van de grenzen van de zorg. Weten wie welke taak en rol heeft en bij wie welke verantwoordelijkheid ligt. Dit hebben wij in eerste instantie al duidelijker gekaderd door een uitgewerkt organigram met duidelijk uitgeschreven functieprofielen. In 2024 gaan we daarnaast ook trainingen organiseren met als thema “begrenzen”.

Tenslotte

We hebben samen dit kwaliteitsbeeld gemaakt om terug te kijken op de verbeteringen die we het afgelopen jaar hebben gemaakt. Daarbij heeft er een overstap plaatsgevonden van een vast kwaliteitskader naar een flexibeler kwaliteitskompas, waardoor we sneller kunnen reageren op veranderingen. We vinden het belangrijk om creatief te zijn en veerkrachtig te blijven, voor zowel ons team als de deelnemers die bij ons horen. Dit helpt ons om proactief te zijn en ons werk steeds beter te doen.

Het kwaliteitsbeeld vertegenwoordigt niet alleen een momentopname van onze prestaties en processen, maar ook een belofte voor de toekomst. We zijn vastbesloten om te blijven streven naar verbetering in de zorg die we bieden, met een voortdurende focus op het welzijn en de ontwikkeling van onze deelnemers.

We erkennen de waarde van open communicatie en samenwerking, en moedigen iedereen aan om actief deel te nemen aan het verbeterproces. Ingebrachte ideeën en feedback van zowel deelnemer als begeleider zijn voor ons van grote waarde en vormen de drijvende kracht achter onze vooruitgang.

Met het afronden van dit kwaliteitsbeeld willen we graag onze oprechte dankbaarheid uitspreken aan iedereen die betrokken is bij onze organisatie. Dit omvat niet alleen onze toegewijde medewerkers en begeleiders, maar ook onze gewaardeerde deelnemers en belanghebbenden die ons ondersteunen in onze missie.

Terwijl we vooruit kijken naar de komende periode, blijven we ons inzetten voor de waarden van het Dolfijnenhuis – Thuisgevoel, Evenwaardigheid, Eigenheid en Respect. Samen zullen we blijven werken aan een omgeving waarin iedereen de kans krijgt om zijn of haar volledige potentieel te bereiken.